Sfabula Editorial neix d’entre les cendres de la revista Mamut, un projecte editorial que ens va acompanyar entre els anys 2014 i 2018. Amb la revista volíem oferir un espai a diverses expressions de creació no realista, tan de narrativa, com d’art, grafisme, poètica o assaig. Va ser una experiència apassionant; vam gaudir durant quatre anys coneixent obres i persones increïbles, i vam publicar més de quaranta autors i una vintena d’il·lustradors, comptant clàssics i consagrats, obres recuperades i obres desconegudes o inèdites.
Vàrem culminar l’experiència amb la nominació inesperada als premis Ignotus 2018, que ofereix l’Associació Espanyola de Fantasia, Ciència Ficció i Terror; i vam tancar l’etapa amb un número editat en paper dedicat al Solarpunk i l’ecoficció, del que n’estem molt orgullosos!
Tanmateix, ens vam adonar que el format de la revista no s’adequava del tot al que volíem aconseguir. Per aquest motiu, ara creem una editorial, tot desitjant que ens pugui proporcionar l’espai ideal per als nostres projectes.
Per què Sfabula? Pregunta-li a Gianni Rodari.
A Favole al telefono (Contes per telèfon) l’autor i pedagog italià va incloure una petita història titulada “Il paese con la “S” davanti” (El país amb el “des” al davant), on totes les coses del país, en tenir una “S” al davant canviaven la manera de ser. Així, la «macchina s-fotográfica» (màquina de des-retratar), no feia fotografies sinó que revelava caricatures, i l’«s-cannone» (des-canó), no feia guerres, sinó que les desfeia.
Així hem volgut aplicar la regla de la “S” a la paraula fabula, considerant-la en la doble accepció d’ “ordre lògic i cronològic dels esdeveniments narratius” i “relat moral i didàctic” per expressar la voluntat de desconstruir cànons i jerarquies pre-constituïdes.
Volem proposar una mirada crítica, irònica i desacralitzadora cap a tots els paradigmes que es presenten com a universals i essencialistes, per desvetllar-ne les naturaleses situades i historitzades.
Alhora, també volem anar cap als camins menys transitats de l’insòlit, l’estrany, el fantàstic, el grotesc i la ciència ficció, sense que això sigui una limitació en el conjunt de l’extens i heterogeni panorama literari.